Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Coffee and Cigarettes: It's good for your health!

Καφές και τσιγάρα. Κακός συνδυασμός, όχι και τόσο υγιεινός. Σε καταστρέφει και το ξέρεις. Αλλά συνεχίζει να σου αρέσει. Στην ταινία του Jim Jarmusch, Coffee and Cigarettes, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σκηνές χωρίς καμία συνοχή μεταξύ τους. Άνθρωποι που είτε γνωρίζονται πολύ καλά, είτε έχουν κάποια συγγένεια, είτε δεν γνωρίζονται καθόλου. Στιγμές αμηχανίας ή απόλυτης οικειότητας πάντα πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ και ένα τασάκι μισογεμάτο.

Ο Roberto Benigni μέσα στην υπερένταση από τον καφέ δεν καταλαβαίνει λέξη από αυτά που προσπαθεί να του πει ο Steven Wright και στο τέλος προσφέρεται να πάει στον οδοντίατρο αντί γι’ αυτόν. Ο σερβιτόρος Steve Buscemi εξηγεί την συνωμοσία για τον κακό δίδυμο αδερφό του Elvis στα δίδυμα αδέλφια Jouie και Cinque Lee. Ο Iggy Pop και ο Tom Waits σε μια γνωριμία εντελώς άβολη. Η Cate Blanchett ως σταρ του σινεμά από την μία πλευρά του τραπεζιού και ως η ξαδέρφη της που έχει να δει χρόνια, από την άλλη. Ο Jack White δείχνει στην αδερφή του Meg ένα μηχάνημα που έχει φτιάξει ο ίδιος το οποίο τελικά χαλάει. Ο Alfred Molina προσπαθεί να πείσει τον Steve Coogan ότι είναι μακρινά ξαδέρφια.


11 ιστορίες, με εντελώς διαφορετική πλοκή και θέμα, 11 διάλογοι που το μόνο κοινό που έχουν είναι ο καφές και τα τσιγάρα. Ο σουρεαλισμός μέσα σε ένα φλιτζάνι. Την ταινία την είδα βράδυ. Σηκώθηκα όμως και έφτιαξα καφέ. Γιατί, λέει, έτσι βλέπεις γρήγορα όνειρα, σαν να έχεις βάλει μια κάμερα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει. Άναψα ένα τσιγάρο, γιατί όπως λέει και ο Iggy Pop, “Cigarettes and coffee, man, that’s a combination!”. Και μετά από λίγο ένιωσα μια δόνηση σαν μουσική από το πάτωμα και θυμήθηκα αυτό που είχε πει ο Jack White στην αδερφή του “Η Γη είναι αγωγός ακουστικής αντήχησης” εξηγώντας της την θεωρία του Tesla. Γέλασα.

Αυτοί οι εθισμοί που ακόμα και αν τους κόψεις, δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα μικρό παραστράτημα. Το τσιγάρο, ο καφές και η τρέλα.


 Το trailer της ταινίας!


Μία μικρή γεύση από την ταινία, με την σκηνή του Iggy Pop και του Tom Waits.

4 σχόλια:

  1. That's what I'm talking about!
    [όπως ίσως να υπέθεσες, έλυσα το πρόβλημα των σχολίων]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε φίλε είναι από τις ταινίες που ξεκινάς να τις βλέπεις με μια μπυρίτσα και καταλήγεις να φτιάχνεις καφέ στις 10 το βράδυ! :P Παρόλα αυτά λέει πολύ! :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eva, συμφωνώ απόλυτα!! Αν και θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω: "ΓΙ'ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ!!" :)
    κι εγω την πρώτη φορά που την είδα μετά στριφογυρνούσα στο κρεβάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή