Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Δεν κρατιέμαι! - Los Amantes Pasajeros


Ο Αλμοδοβάρ μετά το Δέρμα που Κατοικώ που κατάφερε να διχάσει κοινό και κριτικούς, επιστρέφει με μια κωμωδία που σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Άλλοι την χαρακτήρισαν κακόγουστη και κιτς, άλλοι την λάτρεψαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Το σίγουρο είναι πως ο Αλμοδοβάρ έχει χιούμορ και καθόλου ντροπή μέσα του! Χρώματα, τραγούδια, χορός, σεξ και όλα αυτά μέσα σε ένα αεροπλάνο!

Πλοκή: Κατά την διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης προς το Μεξικό, παρουσιάζεται ένα τεχνικό πρόβλημα και το αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί, με αποτέλεσμα να κάνει κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες της οικονομικής θέσης κοιμούνται ναρκωμένοι για να μην δημιουργήσουν ταραχή. Οι επιβάτες της πρώτης θέσης αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και έρχονται αντιμέτωποι με την ιδέα του θανάτου ενώ οι αεροσυνοδοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους κάνουν να ξεχαστούν. Στην διάρκεια της πτήσης όμως και καθώς η ώρα της αναγκαστικής προσγείωσης πλησιάζει, οι επιβάτες αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους, και τα πράγματα περιπλέκονται.

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Ας δούμε λίγο τα πρόσωπα που βρίσκονται στο αεροπλάνο. Έχουμε έναν πιλότο οικογενειάρχη που έχει παράλληλη σχέση με τον έναν αεροσυνοδό, έναν δεύτερο πιλότο που πειραματίζεται, τρεις αεροσυνοδούς, όλοι τους γκέι, σχεδόν αλκοολικοί και περήφανοι, μία παρθένα μέντιουμ, έναν πρωταγωνιστή σαπουνόπερας, έναν τραπεζίτη που καταζητείται, μία dominatrix της υψηλής κοινωνίας, έναν μαφιόζο και ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Ο Αλμοδοβάρ επιλέγει αυτές τις προσωπικότητες και τις βάζει να κάνουν κύκλους γύρω από την ισπανική κοινωνία ασκώντας της έμμεσα κριτική. Από την εξουσία και τις τράπεζες μέχρι τις σχέσεις και το σεξ, αφήνει σχόλια με χιούμορ και ειρωνεία. Χρησιμοποιεί τα κλισέ και τις προκαταλήψεις για την ομοφυλοφιλία απενοχοποιημένα και στηρίζει όλη την πλοκή στους τρεις γκέι αεροσυνοδούς, μετατρέποντας τους, όχι σε καρικατούρες και "κραγμένες", αλλά σε... θεές!

Ο εκκεντρικός σκηνοθέτης δημιουργεί μια απλή ταινία για το κοινό που είναι ανοιχτόμυαλο ώστε να γελάσει με αυτά που βλέπει χωρίς να το ενδιαφέρει αν αυτό που βλέπει είναι πολιτικά ορθό ή προσβλητικό.  Με τις καλύτερες προθέσεις, τεστάρει το κοινό και το "επιβραβεύει" με σκηνές απείρου κάλλους, όπως είναι η σκηνή της... ανορθόδοξης παρτούζας που συμβαίνει στο αεροπλάνο, ενώ παράλληλα του προσφέρει τον καλύτερό σουρεαλισμό του με το κουτάλι! Και φυσικά το αποτέλεσμα εξαρτάται από εσάς. Μπορεί απλά να σκάσει το χειλάκι σας και μπορεί να πέσετε γελώντας πάνω στον διπλανό σας με δάκρυα στα μάτια και να γίνετε ρεζίλι (όπως εγώ...).

Πάντως μην ακούτε τις κακές γλώσσες. Αν είστε ανοιχτόμυαλοι και έχετε χιούμορ, η ταινία θα σας αρέσει, και μόνο για την φτιαγμένη διάθεση που θα σας προκαλέσει βγαίνοντας από την αίθουσα. Αν όμως είστε από αυτούς που πηγαίνουν με τον σταυρό στο χέρι και που θέλουν να τα βλέπουν όλα από την σκοπιά της λογικής και της σεμνοτυφίας, αλλάξτε μυαλά και μετά δείτε λίγο σινεμά. Κάνει καλό!


Και το τρέιλερ της ταινίας!

4 σχόλια:

  1. Η σήψη του μπλογκ γίνεται ανυπόφορη για την ευαίσθητη μύτη μου...
    Όπως και η μοναξια του να είσαι ο μόνος επισκέπτης σε τούτο το νεκροταφίο...

    Κάνε κάτι ή σβήσ' το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικ Νικ Νικ! Πρώτον, εκπλήσσομαι που ακόμα μπάινεις! Δεύτερον, δεν θα το κλείσω. Τρίτον, λόγω εξεταστικής δεν προλαβαίνω και πολλά πράγματα! Αλλά θα επανέλθω!! Never lose your faith in me!!

      Διαγραφή
  2. Φήμες θέλουν τους server της google να γεμίζουν άδικα από νεκρά blog!!!
    και ναι ακόμα μπαίνω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που μπαίνεις ακόμα. Αλλά κάνε μου μια χάρη. Κάθε φορά που μπάινεις άφηνε και ένα λουλούδι. Εις μνήμην, ξέρεις! :Ρ

      Διαγραφή