Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

13o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας

Ξεκίνησε το 2000 και έγινε θεσμός. 12 χρόνια μετά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας που φέτος για 13η φορά καλωσορίζει τους πιστούς θεατές του με καινοτομίες και ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών, χωρισμένο σε 6+1 κατηγορίες.

Στην κεντρική, τη διαγωνιστική, υπάρχουν ταινίες που έχουν ήδη πάρει διανομή στη χώρα μας κι από αυτές θα βγει ο νικητής της Κριτικής Επιτροπής, όπως και το βραβείο κοινού. Μία δεύτερη κατηγορία είναι η Επίσημη Επιλογή εκτός διαγωνισμού, με ταινίες που εξίσου έχουν πάρει διανομή στη χώρα μας. Χωρίς διανομή είναι οι ταινίες του Πανοράματος, μεταξύ αυτών κι ο φετινός νικητής των Cesar στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ. Άλλες δύο κατηγορίες είναι η Αράβικη Γαλλοφωνία και η Επιλογή Νεανικών Ταινιών που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυτό όμως που αποτελεί πρωτοπορία στο φετινό φεστιβάλ είναι ένα νέο τμήμα, το Outview, που χρίζει της προσοχής μας. Πέντε ταινίες με φόντο την ομοφυλοφιλία, που καλούν το κοινό σε ένα σινεμά πέρα από ταμπού, τα οποία χωρούν στην άποψη μας, αλλά όχι στην τέχνη. Τέλος, στα πλαίσιa του τμήματος Cine-Concert προβάλλονται οι ταινίες Carmen του 1915 και η εξίσου βωβή Μέσα στη Νύχτα του 1929 και συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, συνθέτοντας μια άλλη άποψη πάνω στη  παρακολούθηση του σινεμά.

Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει στην Αθήνα από τις 21 Μαρτίου και αύριο, 28, θα κλείσει αυλαία. Αμέσως μετά όμως το φεστιβάλ ανεβαίνει βόρεια, στην Θεσσαλονίκη, όπου από Πέμπτη 29 Μαρτίου μέχρι Τετάρτη 4 Απριλίου θα φιλοξενηθούν 14 ταινίες στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη θα το βρείτε εδώ.

Στο παρακάτω link θα δείτε το spot του Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γαϊτανίδη. Το μότο του spot "Όλα είναι στο βλέμμα σου" είναι εμπνευσμένο από την φράση του Θόδωρου Αγγελόπoυλου «Κινηµατογραφιστής γίνεται κάποιος όταν διασταυρώνει το βλέµµα του µε το βλέµµα των άλλων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου