Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Οι Άθικτοι: Γαλλικό φαινόμενο!

Πριν μερικές μέρες, στις 29 Μαρτίου, άρχισε να προβάλλεται στην Ελλάδα και αποτελεί θέμα συζήτησης από τώρα. Η πιο εμπορική ταινία στη Γαλλία για το 2011 και η 18η (6η στη σειρά γαλλική) στο box-office όλων των εποχών της χώρας. Μετά από 6 βδομάδες προβολής, 14 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την ταινία στη Γαλλία! 

Πλοκή(cine.gr): Ο Φιλίπ είναι ένας πάμπλουτος άντρας που παθαίνει ατύχημα και μένει ανάπηρος. Η ανάγκη θα τον φέρει να προσλάβει έναν έγχρωμο πρώην κατάδικο από φτωχό προάστιο του Παρισιού, τον Ντρις, για να τον προσέχει. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.

Η υπόθεση ίσως ακούγεται κάπως πεζή και η ιστορία χιλιοειπωμένη. Δύο χαρακτήρες εντελώς διαφορετικοί που η ζωή τους φέρνει κοντά και στο τέλος γίνονται αχώριστοι. Ωραία! Τί κάνει την συγκεκριμένη ταινία διαφορετική; Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και οι σκηνοθέτες της, Olivier Nakache και Eric Toledano, εμπνεύστηκαν την δημιουργία της μετά από ένα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν τυχαία. Η προσέγγιση τους θέλει προσοχή καθώς το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο. Ενώ πολλοί θα περίμεναν μία ταινία βουτηγμένη στο κλάμα και στην μιζέρια, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες, αυτή είναι δοσμένη με χιούμορ που δεν γίνεται να σε προσβάλλει ή να σε κάνει να νιώσεις άσχημα. Δεν αντιμετωπίζει το δύσκολο θέμα της αναπηρίας με λύπηση ή στεναχώρια αλλά με αισιοδοξία και χαμόγελο. Οι δύο χαρισματικοί, απ' ό,τι φάνηκε, σκηνοθέτες κατάφεραν να δώσουν ζωή σε ένα θέμα που είχε κουράσει. Και όσο για τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τίποτα άλλο παρά ιδανικοί θα μπορούσαν να είναι. Ο Francois Cluzet, στον ρόλο του τετραπληγικού πάμπλουτου, φέρνει μια ήσυχη βαρύτητα στον ρόλο του, απεικονίζοντας τέλεια τον άνδρα ο οποίος συνειδητοποιεί ότι η ζωή είναι κάτι περισσότερο από την κινητικότητα. O Omar Sy είναι άψογος στον ρόλο τού σκληρού, μοναχικού ανθρώπου που μόλις έχει αποφυλακιστεί και μαθαίνει τη σημασία της ευθύνης και της φιλίας.

Οι "Άθικτοι", πέρα από την αγάπη του κοινού, απολαμβάνουν και την αναγνώριση των κριτικών. Στο φεστιβάλ Cesar της Γαλλίας, ο Omar Sy κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Άντρα Ηθοποιού ενώ η ταινία ήταν υποψήφια για άλλα 8 βραβεία, εκ των οποίων και του Καλύτερου Σκηνοθέτη και της Καλύτερης Ταινίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο απέσπασε 2 βραβεία: Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Ηθοποιού. Οι κριτικοί ανά τον κόσμο χειροκροτούν την ταινία που έχει σπάσει ταμεία, όπου κι αν έχει προβληθεί.

Η ταινία σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Όχι μόνο γιατί θα μας κάνει να γελάσουμε αλλά ίσως και να δούμε την ζωή από μια άλλη σκοπιά, πιο αισιόδοξη. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι ο χρόνος που θα αφιερώσετε δεν θα πάει χαμένος!

Καλή προβολή λοιπόν!


Ακολουθεί το trailer της ταινίας για να πάρουμε μια μικρή γεύση!


2 σχόλια:

  1. Είδα την ταινία χθες σε θερινό! Παρ'όλο που παρουσιάζει έναν εντελώς ανήμπορο άνθρωπο και τελειώνει με συγκινητικό τρόπο, η ταινία έχει πολύ χιούμορ. Ο Ντρις δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος και ουσιαστικά ανακαλύπτει έναν καινούριο για αυτόν κόσμο, στον οποίο αντιδρά με πολύ αστείους τρόπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή