Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο Χορός των Κατασκόπων - Shadow Dancer


Μπέλφαστ γύρω στα 1990. Μια γυναίκα, μητέρα και τρομοκράτης. Ένας πράκτορας και μια οικογένεια που στηρίζονται πάνω της. Θυσίες και πλεκτάνες. Ποιόν μπορείς τελικά να εμπιστευτείς; Μια συγκλονιστική ταινία δια χειρός του Βρετανού Τζέιμς Μαρς, που θα σε κάνει να διχαστείς και να αναθεωρίσεις.

Πλοκή (cine.gr): 1990. Η Κολέτ ΜακΒέι είναι μια μητέρα μόνη, που ζει στο Μπέλφαστ με τη μητέρα και τα αδέρφια της, σκληροπυρηνικά μέλη του IΡA.. Όταν θα συλληφθεί για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Λονδίνο, ένας αξιωματικός της MI5, ο Μακ, θα της δώσει μία επιλογή: να χάσει τα πάντα και να καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση, ή να λειτουργήσει ως κατάσκοπος για εκείνους. Με τη ζωή του γιού της στα χέρια της, επιλέγει να επιστρέψει στην οικογένεια της, αλλά θα δημιουργήσει υποψίες, όταν μια μυστική επιχείρηση του αδερφού της θα πέσει σε ενέδρα και θα βάλει την ίδια και όλη την οικογένεια της σε εξαιρετικό κίνδυνο.


 Ολοκληρωμένοι χαρακτηρες με πάθη και ηθικά διλλήματα, αμφιταλαντεύοντα ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, καλούμενοι να πάρουν αποφάσεις- δίκοπα μαχαίρια. Η Κολέτ (η υπέροχη Άντρεα Ράιζμποροου) προδίδει οικογένεια και πιστεύω για να κρατήσει το παιδί της κοντά της. Ο πράκτορας Μακ (Κλάιβ Όουεν) προσπαθεί να κρατήσει την υπόσχεση του στην Κολέτ να την προστατέψει, αντίθετα από τα σχέδια της υψηλότερα ιστάμενης του (Γκίλιαν Άντερσον). Μέχρι πότε; Ρευστές καταστάσεις και σχέσεις, άνθρωποι που αλλάζουν και από σύμμαχοι γίνονται εχθροί.

Ο Μαρς, που έχουμε θαυμάσει πριν μερικά χρόνια στο ντοκυμαντέρ "Σε τεντωμένο σκοινί" για τη σκηνοθετική του ικανότητα και προτωτυπία, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως το καλό σινεμά μπορεί να γίνει ακόμα και με τα ελάχιστα μέσα. Βασισμένος στο μυθιστόρημα του πρώην τηλεοπτικού ρεπόρτερ Τομ Μπράντμπι, που κάλυψε σε έκταση τη διαμάχη μεταξύ ΙRΑ και αγγλικής κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Μαρς καταφέρνει να αφηγηθεί μια απόλιτα αληθοφανή ιστορία, με λιτή αλλα σαφέστατη ηθογράφιση των χαρακτήρων και της συγχησης τους. Πράγμα σπάνιο για άλλες ταινίες του είδους.

Η ταινία θα σε συνεπάρει και το φινάλε θα σε ανταμείψει όσο υψηλές προσδοκίες κι αν έχεις.

Η ταινία  προβάλλεται στις αίθουσες απο την Πέμπτη 30 Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου