Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο - The Perks of Being a Wallflower

Η πρόταση της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου είναι μια γλυκιά ταινία. Απλά μια γλυκιά, αληθινή ταινία χωρίς πολλές αναλύσεις. Μια καλή ταινία για μένα είναι αυτή που θα σε κάνει να χαμογελάσεις, να συγκινηθείς και να εκτιμήσεις πράγματα που ίσως πολλές φορές ξεχνάς πόσο σημαντικά είναι. Και εδώ πρόκειται για μια από αυτές.


Πλοκή (cine.gr): Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στο λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειοφοίτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η όμορφη Σαμ. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να βγει από το καβούκι του και τον εισαγάγουν στην μουσική, στον κινηματογράφο, στο The Rocky Horror Picture Show και, τελικά, στον έρωτα.


Η πλοκή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ένας αντικοινωνικός έφηβος με δύσκολα παιδικά χρόνια προσπαθεί να εγκλιματιστεί και να ωριμάσει όσο πιο ομαλά μπορεί στο λύκειο. Αρκετά κλισέ. Αυτό που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που απεικονίζονται οι σχέσεις που αναπτύσσει ο νεαρός και η ωριμότητα σε αυτές. Μια παρέα παιδιών με φόβους και όνειρα για το κοντινό μέλλον, εξερευνούν τον εαυτό τους, πειραματίζονται και γνωρίζουν τον έρωτα, μεγαλώνουν και προετοιμάζονται για την ζωή. Επιζητούν την ελευθερία και την κανονικότητα όταν οι ίδιοι είναι διαφορετικοί. Και ποιός δεν τα πέρασε αυτά; Ή δεν τα περνά ακόμα;


Εφηβεία την δεκαετία του '90. Οι πρώτες καλές μουσικές σε κασέτα, οι πρώτες ταινίες στον κινηματογράφο, ο πειραματισμός με ουσίες και αλκοόλ, η πρώτη επαφή με τον έρωτα και την σεξουαλικότητα, σε ένα περιβάλλον δύσκολο ενώ είναι όλα τόσο εύθραυστα. Αυτό που έκανε πολύ έξυπνα και σωστά ο σκηνοθέτης της ταινίας Stephen Chbosky, ήταν να μας δείξει το προβληματικό ως συνηθισμένο και κανονικό. Ο Τσάρλι, παρά το ό,τι έχει ζήσει στο κοντινό παρελθόν που τον έχει πληγώσει, σηκώνεται και προσπαθεί να συμμετέχει διεκδικώντας αυτό που του αξίζει. Η Σαμ, που μπορεί να δείχνει δυναμική, κρύβει την ανασφάλεια του κάθε εφήβου που πνίγεται κάτω από επιπόλαιες, συμβιβαστικές σχέσεις. Ο Πάτρικ, συνειδητοποιημένος ομοφυλόφιλος, αναγκάζεται να κρυφτεί και χρησιμοποιεί το χιούμορ για καμουφλάζ. Ο Chbosky δεν κρύβει τίποτα. Μας δείχνει όλη την αλήθεια με ωριμότητα και χωρίς ενδοιασμούς. Μας θυμίζει ότι η εφηβεία είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος, αλλά αναδεικνύει την ομορφιά και την αθωότητα που πολλές φορές ξεχνάμε.


Από τεχνικής άποψης η ταινία είναι επίσης άψογη. Σκηνοθεσία και φωτογραφία είναι υποδειγματικές και το soundtrack της ταινίας παίζει μοναδικό ρόλο. Όσο για τους πρωταγωνιστές, η επιλογή ήταν η καταλληλότερη. Ο 20χρονος Logan Lerman, ενσαρκώνει τέλεια έναν αρκετά απαιτητικό ρόλο και η πανέμορφη Emma Watson, ίσως στην πιο ώριμη ερμηνεία της καριέρας της. Επίσης, ο Ezra Miller, μετά το υπέροχο "We need to talk about Kevin", αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, ότι τον περιμένει ένα λαμπρό μέλλον στο σινεμά. 

Μια γλυκιά και ώριμη ταινία για την εφηβεία και τους πρώτους έρωτες. Άλλωστε όλοι κάποια στιγμή πιστέψαμε πως είμαστε παντοτινοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου