Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Συνέντευξη... μικρού μήκους με τους Deμοde Productions

 Πρίν λίγο καιρό, μαζί με τον Dani Cox (addicted-to-art.gr), ήρθαμε σε επαφή με τους Deμode, μια παρέα φίλων που αγαπούν το σινεμά και φτιάχνουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω για την δουλειά τους και για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα. Πριν ετοιμάσω τις ερωτήσεις, επισκέφτηκα την σελίδα τους στο vimeo και ενθουσιάστηκα από την ποικιλομορφία και την μεστότητα της δουλειάς τους, σε μια εποχή που η ανάπτυξη της Ελληνικής 7ης Τέχνης είναι αμφιλεγόμενη. 

Λίγα λόγια πριν πάμε στην συνέντευξη. Η πρώτη τους δουλειά, το "Lay a Bet", αρκετά πειραματική αλλά προσεγμένη και με προοπτική. Μετά ήρθαν άλλες ταινίες, διαφορετικές τεχνοτροπίες και αναζήτηση. Συνεργασίες με μουσικούς όπως ο Γιώργος Φλωράκης (στο video clip για το κομμάτι "Ρεμάλι") και οι Transistor (σε ένα teaser για κάποιο live) και με fashion brands όπως η Fullah Sugah. Και το ταξίδι συνεχίζεται. Ταλέντο, προσεκτική ματιά και αισιόδοξο μέλλον.

 
1.Καταρχήν να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και για τον κόσμο που σας γνωρίζει πρώτη φορά.. ποιοί είστε και τί κάνετε?

-ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ Η DEMODE ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ VIDEO.
 

2. Πότε ξεκινήσατε; Τι είχατε ως στόχο στις πρώτες ταινίες;

- ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟ ’07 ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ”LAY A BET” ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ,ΟΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η DEMODE.ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.


3. Προσεγμένες παραγωγές, καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, ωραία πλάνα και σωστές εικόνες. Χρειάζεται μεγάλο budjet για όλα αυτά;

-ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ BUDJET ΣΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ  ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΣΑΙ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.


4.Έχετε μεγάλη γκάμα θεμάτων, τεχνικών κινηματογράφισης και συχνά διαφορετική οπτική από ταινία σε ταινία. Από που αντλείτε τα ερεθίσματα; Τί μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση για μια ταινία;

ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΑΝΤΟΥ,ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ,ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΠΟΥ ΕΑΝ ΤΟΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΠΟΥ ΖΕΙΣ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ.


5.Επιρροές σας από τον κινηματογράφο;

ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ.ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ.ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΑΝΩΡΙΜΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ”LAY A BET” ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝΕ ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ QUENTIN TARANTINO KAI TOY GUY RICHIE.


6. Ταινίες μικρού μήκους στην Ελλάδα. Γιατί; Υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό;

ΟΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΑΛΛΑ ΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΠΙΣΤΟΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ,ΑΛΛΑ ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ.ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ,ΜΕΤΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΣΙΝΕΦΙΛ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.


7. Έχετε πάρει μέρος σε κάποια φεστιβάλ. Πείτε μας για αυτήν την εμπειρία.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ,ΚΥΡΙΩΣ ΕΓΧΩΡΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ.


Ατάκα από το φουτουριστικό "2040|The Shelter"
8. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει τέχνη στην Ελλάδα της κρίσης;

Η ΤΕΧΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ…ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ‘ΤΩΡΑ’,ΖΩΝΤΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ.ΤΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ‘ΤΩΡΑ’ ΣΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΟΥ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ.ΟΠΟΤΕ ΕΚΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ.ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ Η ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ.”ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?”


9. Κατά την γνώμη σας, τί χρειάζεται ο ελληνικός κινηματογράφος σήμερα για να αναπτυχθεί;

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ.
ΤΗΝ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ,ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ.


10. Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο project; Κάποια ταινία στα σκαριά;

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ.ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΗΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΟΠΟΤΕ Η ΦΥΣΙΚΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΞΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Σας ευχαριστώ για την ωραία κουβέντα και τις πληροφορίες που μας δώσατε..Τα ξαναλέμε στο μέλλον…

http://demode.gr/

 Η συνέντευξη υπάρχει και στο addicted-to-art.gr

Ευχαριστώ πολύ τον Dani Cox για την βοήθεια του! :)

(Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ των deμode στο Facebook

2 σχόλια:

  1. Ακόμη δεν τα διάβασα τα καινούργια σου post, αλλά βλέπω έχεις γίνει θηρίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κριτική σου απέδωσε καρπούς!! ;)
    διαβασε τα και πες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή