Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ψαρεύοντας Σολομούς στην Υεμένη - Salmon Fishing in the Yemen


"Κάνε το αδύνατο, δυνατό" μας προτρέπει η ταινία της βδομάδας, μια βρετανική κωμωδία από τον σκηνοθέτη Λάσε Χάλστρομ. Πρωτότυπο σενάριο, σατυρική διάθεση με τους Εμιλι Μπλάντ και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δελεαστικό(;).

Πλοκή (cine.gr):Ο Δρ Άλφρεντ Τζόουνς, επιτυχημένος ιχθυολόγος, εξαναγκάζεται να αναλάβει τη δημιουργία ενός ποταμού στα υψίπεδα της Υεμένης, παρόλο που θεωρεί την ιδέα παράλογη. Οι πολιτικές μηχανορραφίες δεν του αφήνουν κανένα περιθώριο και πρέπει να βρει τρόπο να μεταφέρει δέκα χιλιάδες σολομούς στη μέση της ερήμου... και να τους «πείσει» να κολυμπήσουν εκεί. Αυτός που γέννησε την ιδέα είναι ένας ευσεβής και πλούσιος σεΐχης, του οποίου η αγάπη για το ψάρεμα σολομών και η αμετανόητη πεποίθησή του ότι το αδύνατο είναι δυνατό, τελικά εμπνέουν το Φρεντ, κατανικώντας τις όποιες ενστάσεις του.



Ο τίτλος της ταινίας, μεταξύ μας, δεν σου προκαλεί το ενδιαφέρον. Αλλά η πλοκή της και οι πρωταγωνιστές σε διαψεύδουν από το πρώτο δεκάλεπτο. Το εσωτερικό σύμπαν της ταινίας είναι καλοφτιαγμένο και  οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι. Ο ΜακΓκρέγκορ είναι χαριτωμένος και η γλυκιά Μπλαντ προσδίδει μια ζωντάνια που χρειαζόταν.


Όμως το πρόβλημα είναι αλλού. Ενώ, βάσει πλοκής, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθούν τα όρια της ταινίας έξω από την κλασσική συνταγή της ρομαντικής κομεντι, ο Χάλστρομ δεν φαίνεται να θέλει να πάρει αυτό το ρίσκο. Το πολιτικό σκηνικό πίσω από την υπόθεση, με τις διπλοματικές σχέσεις της Βρετανίας με την Υεμένη και το πολιτικό μάρκετινγκ, δίνει τροφή για σάτυρα που για άλλους θα ήταν βούτυρο στο ψωμί. Ενώ γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια με την εκπρόσωπο τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Πατρίσια Μάξγουελ,(Κριστίν Σκοτ Τόμας) η οποία δίνει ρεσιτάλ με καθαρόαιμη αγγλική σάτιρα, το εγχείρημα μένει ημιτελές. Μετά από κάποιο σημείο, βλεπουμε μόνο το ερωτικό "πλησίασμα" των δύο πρωταγωνιστών και η ταινία μετατρέπεται σε μια ακόμη ρομαντική κομεντί που νομίζουμε ότι έχουμε ξαναδεί.Τελικά ο Χάλστρομ φαίνεται να μπλέκεται με πολλά θέματα που τελικά δεν μπορεί να διαχειριστεί πλήρως.

Αν όμως είστε από αυτούς που πιστεύουν στα θάυματα και στο παραμυθένιο ακατόρθωτο, μπορεί να... ψαρέψετε κάτι αξιόλογο, εκτός από σολομούς στην Υεμένη.

Η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες από τις 5 Ιουλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου