Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Μηχανή της Χαράς - Hysteria

 

Η ταινία της εβδομάδας μας μεταφέρει στην βικτοριανή Αγγλία, κάπου στα 1880 και στην "επιδημία" της γυναικείας υστερίας, μέσα από την χαριτωμένη κωμωδία της Τάνια Γουέξλερ. Μια γαργαλιστική ηθογραφική ταινία βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα που εξερευνά θέματα ταμπού σε μια σεμνότυφη εποχή.

Πλοκή: Στην Αγγλία του 1880, ο χαρισματικός νεαρός γιατρός Μόρτιμερ Γκράνβιλ (Χιου Ντάνσι) έχει μόλις χάσει τη θέση του στην κλινική που εργαζόταν, καταφέρνει όμως να προσληφθεί στο ιδιωτικό ιατρείο του Δρ Ρόμπερτ Ντάλριμπλ (Τζόναθαν Πράις), του πιο γνωστού κι επιτυχημένου επιστήμονα σε γυναικείες ιατρικές υποθέσεις. Ως ειδικός σε θέματα υστερίας, ο Δρ Ντάλριμπλ θορυβημένος από μια επιδημία που ταλαιπωρεί τις γυναίκες και προκαλεί συμπτώματα όπως κλάμα, νυμφομανία, ψυχρότητα και μελαγχολία, ο διάσημος γιατρός έχει επινοήσει μια θεραπεία που βασίζεται στο πυελικό μασάζ. Ο χώρος αναμονής των δύο συνεργατών σφύζει από πελάτισσες, όμως τα χέρια του νεαρού Μόρτιμερ τον προδίδουν κι ο γοητευτικός γιατρός υποφέρει από κράμπες. Εκτός αυτού, υποφέρει κι από ένα σοβαρό δίλημμα καθώς το ενδιαφέρον του μοιράζεται ανάμεσα στις δύο εντελώς διαφορετικές κόρες του αφεντικού του: από την μια, η σεμνή και καλοαναθρεμμένη Έμιλι Ντάλριμπλ (Φελίσιτι Τζόουνς) είναι το πρότυπο της βικτωριανής αρραβωνιαστικιάς, από την άλλη, η θυελλώδης Σαρλότ (Μάγκι Τζίλενχαλ) εκπροσωπεί την απειλητική γοητεία του φεμινισμού στο ξεκίνημα του. Με την βοήθεια του ηλεκτρισμού και του πλούσιου και ανοιχτόμυαλου φίλου του Έντμουντ Σεντ Τζον-Σμιθ (Ρούπερτ Έβερετ) ο Μόρτιμερ εφευρίσκει ένα μηχάνημα που θα "θεραπεύσει" τον γυναικείο πληθυσμό και θα φέρει επανάσταση στα συντηρητικά σαλόνια του Λονδίνου.


 Η Τάνια Γουέξλερ εκμεταλλεύεται μία εφεύρεση και ένα πραγματικό πρόσωπο (Μόρτιμερ Γκράνβιλ) για να θίξει το θέμα της σεξουαλικότητας σε ένα εντελώς καθωσπρέπει περιβάλλον, επωφελούμενη από το αγγλικό χιούμορ στις επίμαχες σκηνές. Η ταινία παίζει με τα όρια της ταινίας εποχής και της ιστορικής λόγω του καλά μελετημένου σεναρίου, εμπλουτίζοντας τις εγκυκλοπαιδικές γνώσης του θεατή με ενδιαφέροντα στοιχεία. Δεν σταματά όμως εκεί. Με την παρουσία της Μάγκι Τζίλενχαλ και του Χιου Ντάνσι (που του πάει πολύ το βικτωριανό στυλ!) και της περίεργης έλξης μεταξύ τους η ταινία αποκτά χαρακτήρα ρομαντικής κομεντί, ευτυχώς όχι τόσο γλυκανάλατης όσο μας έχει συνηθίσει το Hollywood. Η κυρία Μάγκι, πάντα γλυκύτατη, σε έναν ρόλο που της πάει πολύ, και ο κύριος Χιού, πάντα γοητευτικός και εξαιρετικός ηθοποιός, και οι δύο με πολύ καλές ερμηνείες. Αυτό που ίσως λείπει είναι η χημεία μεταξύ τους που χάνεται σε κάποιες σκηνές. Παρ' όλα αυτά, οι γαργαλιστικές καταστάσεις και το τολμηρό χιούμορ θα σας κάνουν να απολαύσετε την ταινία.

Άλλωστε, τα πάντα γίνονται για την ικανοποίησή σας!


*  Η ταινία προβάλλεται από σήμερα, 26 Ιουλίου στους κινηματογράφους,, από την Feelgood.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου