Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Frankenweenie


Ο φανταστικός κύριος Τιμ Μπάρτον επιστρέφει δριμύτερος μετά το αμφιλεγόμενο Dark Shadows, με την τρίτη stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων στη καριέρα του, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους λάτρεις του σκηνοθέτη. Η ταινία είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Μπάρτον, που πριν 30 περίπου χρόνια είχε αφήσει ατελή και επέστρεψε για να ολοκληρώσει. Και το αποτέλεσμα μας αρέσει.

Πλοκή (cine.gr): Ο Βίκτορ χάνει τον καλύτερο του φίλο, τον σκύλο του, Σπάρκι. Για να τον επαναφέρει στη ζωή, βάζει σε δράση όλα όσα γνωρίζει πάνω στην επιστήμη. Το πείραμα στέφεται με επιτυχία, αλλά ο Βίκτορ δεν θέλει να δημοσιοποιήσει την τερατώδη του κατασκευή. Όμως, ο Σπάρκι βγαίνει στους δρόμους και όλη η πόλη θέλει να μάθει περισσότερα.


Να αρχίσουμε από τα βασικά. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, δημιουργήθηκε με την τεχνική stop-motion, την οποία έχουμε ξαναδεί και στην "Νεκρή Νύφη" και τον "Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη" και είναι τρισδιάστατη. Αυτά τα τρία πάνε μαζί; Κι όμως, και το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Οι χαρακτήρες κινούνται φυσικά, πολύ προσεγμένη τεχνική και το ασπρόμαυρο δημιουργεί μια σκοτεινή και γκόθικ ατμόσφαιρα, που πάντα πλαισιώνει ταινίες του Μπάρτον. Αποδεικνύεται σε κάθε σκηνή πως η σκηνοθεσία είναι έργο δεξιοτέχνη.

Η ταινία έχει ως κύριο άξονα την αγάπη ενός αγοριού για το σκυλάκι του και απευθύνεται σε παιδιά (ίσως όχι σε πολύ μικρά πιτσιρίκια), αλλά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Η ταινία είναι γεμάτη από αναφορές σε κλασσικές ταινίες τρόμου, τόσο αριστοτεχνικά κεντημένες στην παιδική ιστορία, ώστε να γίνονται αντιληπτές μόνο από τους "μεγάλους" και να σχηματίζουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο τους. Αναφορές στο τέρας του Φρανκενστάιν, στον Δράκουλα, στη Μούμια δεμένες με παιδικές αναμνήσεις και αθωότητα.


Ο Μπάρτον, όπως σε κάθε άλλη ταινία, έτσι κι εδώ, δίνει βήμα στο διαφορετικό και αφηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια του τέρατος, του αναστημένου σκυλιού και του αγοριού που δεν θέλει να είναι φυσιολογικό.

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του παράξενου επιστρέφει με το καινούργιο του δημιούργημα, που σαν άλλος Δρ. Φρανκενστάιν ανασταίνει και αφήνει ελεύθερο. Αυτό το υπέροχο "τερατούργημα" ίσως είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του 2012 και βγαίνει στις αίθουσες σήμερα, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου. Τρέξτε να το δείτε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου