Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Skyfall

Ο Τζέιμς Μποντ γίνεται 50 χρονών και η 23η ταινία του είναι εδώ για να μας καταπλήξει ευχάριστα. Ο διασημότερος πράκτορας όλων των εποχών φανερώνει ένα πρόσωπο που δεν είχαμε δει, μέσα από τα θαυματουργά χέρια του Σαμ Μέντες.

Πλοκή (cine.gr):  Η τελευταία αποστολή του Μποντ στην Τουρκία δεν έχει καθόλου καλή κατάληξη και μερικοί από τους πιο σημαντικούς μυστικούς πράκτορες του κόσμου εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Τα γραφεία της MI6 δέχονται βομβιστική επίθεση και η M, υπό καθεστώς πίεσης κι αμφισβήτησης από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας, Μάλορι, αναγκάζεται να λάβει δραστικά μέτρα. Η MI6 απειλείται από μέσα και απ’ έξω και η M δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν άλλο, εκτός από τον Μποντ. O 007 βυθίζεται στο σκοτεινό παρελθόν, με μόνη βοηθό την πράκτορα Ιβ, για να ακολουθήσει τα ίχνη του μυστηριώδους Σίλβα, τα κίνητρα του οποίου πρέπει να ανακαλύψει.


Η πρόκληση για τον Ντάνιελ Κρεγκ και τον Σαμ Μέντες ήταν μεγάλη. Στις δύο προηγούμενες ταινίες του 007, ο Κρεγκ είχε θέσει τον πήχη χαμηλά και δεν επεδίωξε να μιμηθεί κανέναν. Δημιούργησε έναν πιο μετριοπαθή χαρακτήρα, ακολουθώντας όμως την σκιά των προηγούμενων πρακτόρων, με αποτέλεσμα να απογοητεύσει μεγάλο μέρος του κοινού. Εδώ έρχεται ο Σαμ Μέντες, με το όραμα να αποδομήσει την εικόνα του Μποντ και να την ξαναχτίσει. Και αυτό μας αρέσει. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε μια πιο "ανθρώπινη" πλευρά του Μποντ. Αφήνει τα περίπλοκα γκατζετς στο σπίτι και βγάζει από το γκαράζ την παλιά Άστον Μάρτιν (λόγω κρίσης;), αλλάζει συμπεριφορά με τις γυναίκες και φαίνεται πιο κατασταλαγμένος, ενώ η σχέση του με την Μ φτάνει σε άλλο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά δεν χάνει ποτέ το στυλ του, που όλοι εδώ και 50 χρόνια θαύμασαν. Μπορεί το τρέξιμο και οι σκηνές δράσης να είναι λιγότερες αλλά η κατασκοπευτική πλοκή και η αγωνία παραμένουν αναλλοίωτες. Ο Μέντες καταφέρνει να προσαρμόσει τον μυθικό πράκτορα στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σήμερα, δίνοντας πνοή σε ένα παλιό μοτίβο.


Όπως σε κάθε άλλη ταινία του Μποντ, το καστ είναι γεμάτο αστέρια. Ο Χαβιέ Μπαρδέμ είναι ίσως ένας από τους καλύτερους και πιο απειλητικούς "κακούς" όλης της σειράς και η υπέροχη Τζούντι Ντενς αποδεικνύει ότι ο ρόλος της Μ, που είχε ενσαρκώσει και στο Goldeneye, της πηγαίνει πολύ. Οι Ραλφ Φάινς, Μπεν Γουίσοου, Ναόμι Χάρις, Μπερενίς Μαρλό και Άλμπερτ Φίνεϊ συμπληρώνουν το επιτελείο.

Μισό αιώνα μετά την πρώτη ταινία του, ο πράκτορας 007 επέστρεψε για να μας αποδείξει ότι δεν γέρασε ούτε μία μέρα. Μπορεί να άλλαξε λίγο αλλά και πάλι μας αρέσει... Πολύ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου