Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σκότωσέ Τους Γλυκά - Killing Them Softly


Η δεύτερη συνεργασία του Μπραντ Πιτ με τον σκηνοθέτη Άντριου Ντόμινικ μετά την... επιτυχημένη "Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ" είναι εδώ για να μας μιλήσει για όπλα, μαφία, οργανωμένο έγκλημα και πολιτική στην Αμερική του Ομπάμα.

Πλοκή (cine.gr): Ο Τζάκι Κόγκαν (Μπραντ Πιτ) είναι ένας επαγγελματίας μπράβος που φροντίζει ορισμένοι κανόνες της μαφίας να παραμένουν σεβαστοί… απλά σκοτώνει οποιονδήποτε τους παραβιάζει. Όταν κάποιοι ληστεύουν ένα μεγάλο χαρτοπαιχτικό παιχνίδι που διεξαγόταν υπό την προστασία της μαφίας, ο Κόγκαν θα αναλάβει να τους εντοπίσει και να επαναφέρει την τάξη στην τοπική κοινωνία.


Η ταινία με μια πρώτη ματιά μπορεί να σου θυμίζει πολλές άλλες του είδους, αλλά με μια πιο προσεκτική "ανάγνωση" θα καταλάβεις ότι πάει πιο βαθιά από μια απλή παρουσίαση της αμερικάνικης σαπίλας. Δεν είναι μια γρήγορη γκανγκστερική ταινία με πιστολίδι και βία. Τουλάχιστον όχι μόνο. Πραγματεύεται το πολιτικό παρασκήνιο της Αμερικής και απεικονίζει την οπτική του αμερικάνικου ονείρου από τα τελευταία κοινωνικά στρώματα. Ασκεί κριτική στην Αμερική και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση Ομπάμα (τον οποίο από ό,τι φαίνεται ο Ντόμινικ αντιπαθεί) χάρη σε ένα αριστοτεχνικό μοντάζ. Για παράδειγμα, οι τίτλοι αρχής διαπλέκονται με την εικόνα ενός νέου που περπατά σε μια ξεχασμένη γειτονιά ενώ από πίσω  ακούγεται μια ομιλία του Ομπάμα.


Ο αργός ρυθμός της ταινίας, που ίσως κουράσει κάποιους αλλά τελικά έχει κάτι να δώσει, καθώς και η πλήρης ηθογράφιση των ολοκληρωμένων χαρακτήρων θυμίζει αρκετά την "Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς..." και αποδεικνύει ότι ο Ντόμινικ έχει ταλέντο. Ο Μπραντ Πιτ ανταπεξέρχεται άψογα στον ρόλο του σκληρού εκτελεστή και επάξια κάποιοι τον χαρακτηρίζουν "χαμαιλέοντα".

Το "Σκότωσέ Τους Γλυκά" είναι μια ταινία διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στο είδος της, και, αν αντέχεις τους αργούς ρυθμούς και τις φαινομενικά ανούσιες συζητήσεις, θα την απολαύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου