Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar - Monsieur Lazhar


Πώς θα πλησίαζες μικρά παιδιά, τα οποία έχουν ζήσει τη φρίκη; Πώς θα το έκανες αυτό αν υπήρχε ένα παρελθόν που σε βαραίνει και σε καταδιώκει; Ποιά είναι η διέξοδος; Σ' αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα βαθύτερα προσπαθεί να απαντήσει ο "Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ" και ο σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό, σε μια ταινία που θα σε συγκλονίσει.

Πλοκή (cine.gr): Ο Μπασίρ Λαζάρ είναι ένας μετανάστης από την Αλγερία, που καλείται να αντικαταστήσει έναν δάσκαλο δημοτικού που πέθανε με τραγικό τρόπο. Κι ενώ τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν την έλλειψη του δασκάλου τους, κανείς στο σχολείο δεν γνωρίζει το παρελθόν του Μπασίρ κι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθεί.


Το θέμα της ταινίας είναι η απώλεια και η άδικη φύση της. Ο Καναδός Φαλαρντό καταφέρνει να θίξει ένα τόσο σκληρό θέμα, χωρίς να καταφύγει σε εύκολους συναισθηματισμούς αλλά με ιδιαίτερη λιτότητα. Σε ένα τρυφερό περιβάλλον όπως αυτό του σχολείου, όπου όμως δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη επαφή, τα παιδιά καλούνται να σταθούν με ωριμότητα απέναντι στην βία και να μιλήσουν για όσα δεν επιτρέπεται να ειπωθούν. Δάσκαλος και μαθητές προσπαθούν να ξεπεράσουν το παρελθόν και χωρίς να το καταλαβαίνουν αλλάζουν και μοιάζουν όλο και περισσότερο.


Η ταινία δεν επικεντρώνεται μόνο στο προφανές αλλά προβληματίζει κοινωνικά πάνω σε θέματα όπως το χάσμα γενεών, η μετανάστευση και η τρομοκρατία με τρόπο ρεαλιστικό και επικριτικό. Το σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο Φαλαρντό, είναι πολύ προσεγμένο και κάθε χαρακτήρας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο είναι ολοκληρωμένος και σημαντικός. Ο κύριος Μοχάμεντ Φελάγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδεικνύεται όντως "εξαιρετικός", και καταφέρνει να κερδίσει το κοινό με την οικειότητα και την ευαισθησία του που καταρρίπτει την αρχική εικόνα του αυστηρού. Την ταινία συμπληρώνουν οι ερμηνείες των μαθητών και ειδικά της μικρής Σοφί Νελίς, που με την φυσικότητα και την πρωτοφανή ωριμότητά της κερδίζει τις καρδίες των θεατών. Ο Φαλαρντό κατορθώνει να χτίσει τα συναισθήματα σταδιακά, με αποκορύφωμα την τελευταία σκηνή, που κλείνει πανέξυπνα και πολύ απλά με μια αγκαλιά. Μια ταινία που θα μας διδάξει πράγματα που δεν μάθαμε στα θρανία και που σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.


(Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην φετινή απονομή και προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 18 Οκτωβρίου.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου