Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Killer Joe


Αμερικάνικος νότος, ανήθικοι χαρακτήρες, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και η επιστροφή του βετεράνου σκηνοθέτη του "Εξορκιστή" Γουίλιαμ Φρίντκιν, και όλα αυτά περιτυλιγμένα με έναν πολύ πιασάρικο τίτλο και έναν Μάθιου Μακόναχι, ίσως στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Μας αρέσει.


Πλοκή (cine.gr): Ο Κρις είναι ένας 22χρονος μικροέμπορος ναρκωτικών. Όταν η μητέρα του κλέβει τα χρήματα του, ο Κρις πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεπληρώσει τα έξι χιλιάδες δολάρια που χρωστάει ή θα βρεθεί νεκρός. Όταν μαθαίνει πως η μητέρα του έχει ασφάλεια αξίας 50 χιλιάδων δολαρίων, προσλαμβάνει έναν εκτελεστή, τον Κίλερ Τζο Κούπερ, για να την «καθαρίσει». Ενώ ο Τζο αρέσκεται να πληρώνεται μπροστά, ανταλλάσσει την προκαταβολή με την ελευθερία να χρησιμοποιήσει σεξουαλικά την αδελφή του Κρις, μέχρι να πληρωθεί.

Πριν πω τίποτα άλλο, να σημειώσουμε ότι οι ακραίες σκηνές βίας και σεξ στοίχισαν στην ταινία τον πιο αντιεμπορικό χαρακτηρισμό καταλληλότητας στις ΗΠΑ, το NC-17. (Ελπιδοφόρο!) Η ταινία μπορεί να είναι σκληρή και να φλερτάρει με τα όρια της ανοχής του θεατή αλλά αν αυτός αντέχει, την απολαμβάνει. Μαύρο χιούμορ, όπλα, λεφτά και γυναίκες στο Τέξας. Οι αντι-ήρωες πρωταγωνιστές δεν έχουν φραγμούς και ενδοιασμούς, είναι απρόβλεπτοι και ικανοί για το οτιδήποτε, αφού επιβιώνει ο δυνατότερος.


Επιρροές από το στυλ του Tarantino, το χιούμορ των αδερφών Coen και την ψυχεδέλεια του David Lynch, συνδυασμένες με πετυχημένα σκηνοθετικά ευρήματα τελικά δίνουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στην ταινία, αποδεικνύοντας ότι ο Φρίντκιν δεν έχει χάσει το ταλέντο του. Ο Φρίντκιν, όμως, έχει δίπλα του ένα υπέροχο καστ σε εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Emile Hirsch ανταποκρίνεται σε έναν δύσκολο ρόλο και η Juno Temple είναι πολύ καλή στον ρόλο την αδερφής του Κρις. Αλλά αυτός που κλέβει επάξια τις εντυπώσεις είναι ο Matthew McConaughey, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ανήθικου αστυνομικού, που αναλαμβάνει να σκοτώσει την μητέρα. Προσαρμόζεται τέλεια, ακόμα και αν το περιβάλλον στην αρχή φαίνεται να μην του ταιριάζει, και μας αποκαλύπτει πτυχές του ταλέντου του που δεν είχαμε δει στην μέχρι τώρα καριέρα του. 

Μια ταινία με περιορισμένο κοινό εξαρχής, που, παρ' όλα αυτά, δεν θα απογοητεύσει τους λάτρεις του είδους. Ίσως μια από τις ταινίες που θεωρούνται από την αρχή καλτ. Αξίζει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου